Nyitva tartás: Kedd-vasárnap 10:00-17:00. T: +36 76 486 616

A Leskowsky Hangszergyűjtemény

A Leskowsky Hangszergyűjtemény Magyarország legnagyobb nyilvános hangszergyűjteménye, melyet Leskowsky Albert alapított 1979-ben. A kollekció több mint 2000 hangszerrel büszkélkedhet a világ minden részéről. A hozzánk látogatók résztvevőkké válnak. Mindenki egy egyórás, élőzenés, humoros hangvételű tárlatvezetésben részesül, mely végigvezeti a különböző korokon és kontinenseken. Az előadás során kipróbálhatják a hangszereket mindenféle zenei előképzettség nélkül is. A Leskowsky Hangszergyűjteménybe betérőket otthonos környezetben várjuk. A hozzánk látogatók akár a puha ülőpárnákon is letelepedhetnek formalitásoktól mentesen. A legkisebb gyerekektől az idősebbekig mindenkinek tudunk izgalmas, érdekes programot nyújtani.

Az állandó kiállításon túl számos programmal várjuk az érdeklődőket. Minden korosztálynak van programkínálatunk.

A Gyűjteményt a Kecskemét Leskowsky Hangszergyűjtemény Közalapítvány kezeli 1999 óta. A közalapítvány kuratóriumának elnöke egészen 2017 májusában bekövetkezett hirtelen haláláig Farkas Gábor volt. Farkas Gábor az Európa Jövője Gyermek- és Ifjúsági Találkozó (Csiperó) ötletgazdája és igazgatója volt, Magyarország egyik első civil szervezetének, az Európa Jövője Egyesületnek az elnöke, Kecskemét díszpolgára. 2013-ban megkapta a legmagasabb Európai Uniós kitüntetést, az Európai Polgár Díjat. Ötletgazdája és "motorja" volt a Kecskemét Európai Ifjúsági Főváros pályázatának, az OPEN2018-nak. Farkas Gábor Kecskemét kulturális életének meghatározó személyisége, a város közéletének fontos, véleményformáló szereplője volt.

A Hangszergyűjtemény vezetője Szilágyi Áron kuratóriumi elnök, a svájci székhelyű Nemzetközi Dorombszövetség elnökségi tagja, az Eurokult Nemzetközi Kulturális Egyesület elnöke, az OPEN2018 egyik arca.Dorombjátékosként négy kontinensen játszott, tanított, tartott előadást. Zenekaraival, az Airtisttel, Navranggal és a Zoorddal Európa legnagyobb fesztiváljain lépett fel több tízezer ember előtt. Kecskemét világzenei eseményei elsősorban Szilágyi Áron nevéhez kötődnek. A Világzenei Együttlét és a Global Vibes rendezvények mellett több, kisebb fúziós, crossover, alternatív, perifériális zenei esemény szervezése is hozzá kapcsolódik. A Kecskemét Fringe ötletgazdája volt és jelenleg zenei programszervezője.
A Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetése mellett, a Gyűjteményben az egyéni és csoportos látogatóknak is nagyon szívesen tart különleges hangszerbemutatókat, tárlatvezetést, előadást.