Nyitva tartás: Kedd-vasárnap 10:00-17:00. T: +36 76 486 616

A Városi Mozi felújítása

A Leskowsky Hangszergyűjteménynek otthont adó Hírös Város Turisztikai Központot egész Kecskemét úgy ismeri, hogy ?A Városi Mozi?. Ez volt a város első és több, mint 80 évig legfontosabb mozija. 1913 novemberében megnyitotta kapuit a vidék akkor (talán első?) és legnagyobb filmszínháza, a Városi Mozi. A neoklasszicista épületben élvezhették a kecskemétiek az újdonságnak számító, többfelvonásos némafilmeket. Építtette a Kecskeméti Mozgóképszínház Rt. (építész és kivitelező: ifj. Ecker József temesvári építész, Mende Valér 1912-ben készült terveinek átdolgozásával). 1935-ben és 1968-ban felújították, utóbbi alkalommal át is építették: új helyre került a pénztár, a büfé és a ruhatár, a Rákóczi úti folyosó helyén kialakították a stúdiótermet, a hozzá tartozó elő- és vetítőtérrel, a nagyterem Tolnai u.-i oldalát teljes magasságú közlekedőfolyosóval bővítették, s itt helyezték el a Rákóczi úton megszüntetett kijáratokat is.

Az épület a kecskemétiek körében kultikus jelentőséggel bír. Fénykorában napi többszöri telt-házas előadások mentek a Városi Moziban. A város lakosságának nagy része itt látott először mozifilmet, barátságok, szerelmek szövődtek a legismertebb találkozási helyen: a mozilépcsőn. Mindenki emlékszik a mozi előtt szotyit áruló nénire, vagy arra, hogy az új amerikai filmeknél (pl. Batman, vagy Cápa) a jegypénztártól a sor a Bíróság épületéig ért.

Ezért is volt lehangoló, hogy a multiplexek térnyerésével kénytelen volt a Mozivállalat 1999 decemberében bezárni a Városi Mozit. 2007-ben és 2008-ban a Kecskemét Fringe és a Világzenei Együttlét fesztiválok alkalmával egy-egy napra kinyitották a közönség előtt az akkor már elkeserítő állapotban lévő épületet. Állapota azóta csak romlott, miközben a város fő sugárútja, a Rákóczi út megújult. Egyedül csak a Városi Mozi épülete éktelenkedett a szépen felújított környezetben.

2012-ben döntött úgy Dr. Zombor Gábor Polgármester Úr, hogy az épületet a város Európai Uniós támogatásból felújítja és abban a Leskowsky Hangszergyűjtemény, valamint a Kelemen László Kamaraszínház kap helyet. Így létrejön a Hírös Város Turisztikai Központ.

Az épület erkélyi nézőterén és a régi gépházban kaptak helyet a Leskowsky Hangszergyűjtemény fő kiállítóterei, a régi Stúdiómoziban pedig a zenés oktató- és foglalkoztató terem, valamint ütőhangszer kiállítás. Ennek a helyiségnek Stúdió maradt a neve az átalakítást követően is. A hangszergyűjtemény vezetése az ötlet megszületésétől kezdve, a tervezésen át a kivitelezés megvalósulásáig végig részese volt a folyamatnak.

A munkálatok során az épületet tégláig, sőt szinte azon túl vissza kellett bontani. Nagyon komoly munkát végeztek a tervezők Farkas Gábor vezetésével és a kivitelezők annak érdekében, hogy a műemlék épület eredeti formáját visszaállítsák, a megfelelő funkciókat az üzemeltetői igényeknek megfelelően el lehessen helyezni és statikailag is rendben legyen az épület, miközben a költségeket a megfelelő mederben tartják.

Az alábbi képsorozat a felújítási munkálatok néhány fázisát mutatja be.